Eldstöt "Elle" - Kallblodstravare

Elle kom till oss våren 2015 efter att vi fått en förfrågan om vi kunde ta honom. Familjen hade försökt sälja honom men inte hittat rätt köpare och när dom fick tipset att fråga oss gjorde dom det. Det är vi oerhört tacksamma för - både för att vi älskar Elle men också det förtroende det faktiskt är att någon väljer oss att ge hästen ett bra liv. Det värdesätter vi högt.

Elle är 16 år och har gått på travet tills han var 12. Nu är han en otroligt smidig och mjuk och lyhörd herre som älskar beridet bågskytte!! I skritt med dom ovana är han en klippa och galopp gäller för erfarna, det går undan! Jag red honom under SM i beridet bågskytte i augusti 2015 och vi var hela tävlingens snabbaste ekipage...där tidsgränsen är 24 resp 26 sekunder springer Elle på 13....eftersom man skall hinna skjuta på fem tavlor också så är det alldeles för snabbt så vi jobbar på att minska tempot..Han har en medryttare som gör ett bra jobb också med att träna lite långsammare trav osv så han är på väg att bli en riktig toppenhäst! På turridning är han också en klippa!

Super Viktor - Varmblodstravare

Viktor fanns på Utlida där vi höll till tidigare och Hasse och han fann varandra. Vi flyttade hit till Enköping och i somras, 1,5 år senare fick vi förfrågan om vi ville ha Viktor då han trots sina 7 år ännu inte blivit hanterad eller inriden. Självklart ville särskilt Hasse ha honom så så blev det! I början var Viktor rädd för precis allt men nu efter mycket markträning och ridning har han tom gått på bågskyttebanan utan problem och rids på kortare turer så han kommer bli en fin fin verksamhetshäst - både till turridning och beridet bågskytte! I dagsläget rids han av Hasse.

Chastra - Basjkir

Chastra är vår första häst!

För ca 7 år sedan red Matilda och jag på tur några gånger på Hammarby Gård och deras Basjkirer. Vi blev helt sålda på rasen och var helt överrens om att -blir det egen häst så blir det en Basjkir! Det tog inte lång tid innan vi hade Chastra. Som vi inackorderade här på Utlida, där vi nu arrenderar lösdrifter och uteboxar och har vår verksamhet!

Chastra är tillsammans med Krilte en stadig flockledare som håller ordning och reda. Hon är fantastisk med barn och särskilt barn med något funktionshinder. Däremot kan hon bli den Basjkir hon faktiskt är med vuxna som kan få känna på några riktiga rodeoskutt;-)

Chastra har en särskild plats i våra hjärtan. Dels är hon vår första häst men för drygt ett år sedan blev hon utdömd av en klinik. Vi satsade hårt på en veterinär specialiserad på rörelsestörningar - Lars Christiansson, och hon är nu friskförklarad! En riktig saga!

Krilte - Islänning, 3 gångare

Krilte är som Chastra mycket speciell för oss!

Hon är den första häst som Hasse rört i hela sitt liv och dom har haft en lång resa tillsammans, med många äventyr och strapatser. Hon är tillsammans med Chastra en stabil och trygg ledare och hon basar över maten. Hon har blivit en riktig trygg - Gamla Bettan för dom ovana och barnen, samtidigt som hon kan få upp en riktig fart för den som vill, men alltid lika trygg och orädd och går fram som en bergsget i skogen!

Sommaren 2013 fick hon genom en spark 4 frakturer i armbågen och mot alla odds lyckades ett team av veterinärer laga henne med två plåtar, vilket var första gången man gjorde på en häst. Det var intressant även i utbildningssyfte så fantastiskt nog gjorde dom det för försäkringsbeloppet, som redan innan operationen var slut....så det var inga småpengar som satsades. Men det var mödan värt, trots sex veckor i hängmatta på sjukhus för Krilte. Nu är hon i mjukträning och har börjat ridas på lilla slingan och förhoppningsvis kan hon i sommar vara med och göra ridturen trygg för dom ovana ryttarna:-)

Texas - Varmblod/Islänning

Texas är också Hasses ögonsten, en hingstig ung-vallack som är under utbildning. Snygg och stilig - utom när han bara passar i stället för travar i ridning....-Men nu börjar Hasses jobb få lite resultat och han är fenomenal på långturerna men har lite svårt att hålla lugnet när det blir lite tempo eller på riddarbana/bågskyttebanan. Men det får ta lite tid och han får ha rollen som den trygga ledarhästen på långturerna så kommer det andra sen!

 

Memphis Lane - Fullblodsarab- TILL SALU!!

😉Memphis kom  2011 som hingstföl bredvid Bibis Arab - Memory Lane. För att göra en lång historia kort så köpte Matilda Memphis och nu är han en kastrerad, stöddig, extremt aktiv men  väldigt stilig, busig och underbar Lillprins!!🙂

Han hanteras och har börjat vänjas vid sadel och träns och är enligt min smak lite väl snabb att reagera på saker men är man fullblod så är man...Men vacker som få är han, det kan ingen ta ifrån honom

Nu är Memphis till salu efter mycket övervägande. Matilda är nybliven mamma och har inte den tid som Memphis kräver för att vara lycklig. Inridning skulle ha påbörjats i somras men då var Matilda höggravid. Han är mycket hanterad sen han var liten fölunge och har haft både sadel och träns. Han är väldigt explosiv och reagerar snabbt på nya saker, men vänjer sig snabbt och med rätt person blir han snart lugn.

Memphis är en häst för dig som är väldigt van vid unghästar och fullblod, och värdesätter den äkta egyptiska arabens skönhet och sällan skådade rörelser. Memphis är uppfödd hos Black Arabians of Sweden och hans pappa är den världsberömda hingsten CW Rih som nu bor i Frankrike och hans mamma är den vackra WH Memory Lane från USA.

Memphis var tänkt att exporteras utomlands som avelshingst men genom olika omständigheter hamnade han i Matildas vård som fölunge och efter några månader tyckte uppfödaren att han skulle få ett "vanligt" hästliv och Matilda fick köpa honom. Men saker i livet ändras och han har det inte längre optimalt hos oss och därför vill vi nu se om vi kan hitta honom ett så bra hem han förtjänar. 

Zinita - Fjording/Nordsvensk

Zinita kom till oss i mitten av augusti 2012. då var hon oskodd, oriden och rätt full med exem. Hon såldes tillsammans med Shouni - Shettis och dom är oskiljaktiga. Jag har nu börjat jobba med Zinita och det går fantastiskt fort framåt. Då hon inte är utbildad eller riden särskilt mycket sista åren så svarar hon direkt och har inte lärt sig "fel". Efter bara några lektioner i centrerad ridning gör hon nu förvänd öppna, lite sidvärts, tempoväxlingar mm. Och hon älskar det!🙂 Det är det viktigaste tycker jag, att man har framåtbjudning och vilja, då går vad som helst! Hon är pigg ute och har blivit min ledarhäst och har tagit mitt hjärta, tillsammans med Glossi❤ Varje gång jag rider henne, ibland bara hon och jag, tänker jag på hur jag älskar att rida henne🙂 Hon är en förträfflig riddarhäst men behöver lite mer kondition och smidighetsträning, hon är ju en stor dam!😉

Ruslans, även kallad "Ryssen" - Lettisk korsning

En dag i slutet av sommaren 2013 fick vi samtal från Sigtuna ridskola, som vi har både Nellie och Fenix att tacka för. Nu var det åter dags att sålla bland pållarna då nya mer utbildade tillkommit så vi fick frågan om vi ville ha Ruslans. Självklart då vi även just behövde en större mer viktbärande häst då alla utom Zinita var ponny. Vi åkte dit, provred och hämtade några dagar senare. En toppenkille med lite märkligt rörelsemönster bak, har lettiskt pass så kanske någon töltande ras i sig är  min gissning. Första testet var Gubblägret, efter endast två veckor hos oss. Han gjorde succé! Travade snällt medan nybörjaren sköt bilbåge och galopperade tillbaka och stannade snällt i boet med sin ryttare som senare frågade - Hur stannar man egentligen?😉 Denna sommar, 2014 gjorde han än mer succé då han fick ta Texas plats på SM i beridet bågskytte med Hasse. Han var en klippa! Även på kurser i beridet bågskytte visar han att han minsann vet exakt hur det går till! 😉

Glossi - Islänning

Glossi kom till oss vintern 2013 genom min tidigare hovslagare. Han är 10 år och inte inriden eller särskilt hanterad. Vi var sista hoppet för honom så vi gör ett försök. Inte så lätt som vi trodde när vi först mötte jättesnälla och trevliga killen....när vi började ställa krav kom en helt annan,  inte lika charmig häst fram, men skam den som ger sig. Vi är nu i september och nu har vi börjat med sidvärts, gå i form och jag rider ut själv i skogen så snart är han också en trygg raggsocka! Bara lite snyggare än dom flesta!😎

Nellie - Irländsk korsningsponny- Nu glad pensionär :-)

Nellie är en vacker skimmelskäck och kom hit våren 2012 genom tips från Sigtuna ridskola. Hon var privathäst i stallet bredvid ridskolan. Ägarinnan var en ung flicka som inte riktigt klarade av henne då utevistelsen inte var så lång varje dag och med det blev hon lite för pigg. Här går hon på lösdrift och är nu tillsammans med Krilte en perfekt lugn häst för nybörjare och ovana. Hon har tagit mitt hjärta och får nu vara min ledarhäst för det mesta, vilket hon är med sällan skådad stolthet😉Då hon tävlat i dressyr är hon en populär häst att rida lektion på och är fantastiskt bussig mot nybörjarna och går snällt på spåret. Det hon älskar mest har faktiskt blivit hästskolans avslappning. När eleverna sitter barbacka och slappnar av för att avsluta med att ligga på hästens rygg och vila. Så snart Nellie går ut på volten på onsdagkvällar blir hon så trött och gäspar och bara väntar på slutet! Nu när vår riddarbana är klar är det såklart en favorit och lite överraskande så är hon oslagbar när det gäller beridet bågskytte! Hon håller en spik rak linje i full galopp och springer orädd på. Hon är en klippa!

Futuro El Bayo - PRE (Andalusier) Petras häst

Futuro kom till oss hösten 2014 då hans tidigare ägare inte riktigt klarade av honom och insåg att det nog skulle bli svårt att hitta ett bra hem åt den otroligt snälla och älskvärda lilla hästen. Det är vi naturligtvis oerhört tacksamma för, framförallt förtroendet.

Det går inte att med ord beskriva hur det är att rida en PRE, det måste upplevas! Jag har under mina snart 40 år med hästar aldrig upplevt nåt liknande! Men det kräver sin man, inget man sitter och åker söndagstur på utan rida varje sekund är det som gäller! Men det är det värt!

Futuro kommer inte att ingå i verksamheten utan rids bara av mig, Petra.

Hästar vi minns med kärlek och glädje

Hästar vi minns med kärlek och glädje

 

Gobi har tyvär lämnat oss efter att hon våren 2014 bröt skenbenet rakt av. Det hände i hagen men ingen förstår hur. Hon klarade tappert av resan till Ulltuna, då ingen kunde ana en så allvarlig skada men vi lät henne somna in och ge sig ut på oändliga långturer på andra sidan. Hon var oss väldigt kär och speciell, särskilt för Hasse, hon var en riktig Husse-gris och dom skulle träna lite riddarspel tillsammans.

 

Felix "Fenix" - New Forest