14. apr, 2013

Gobi har lämnat oss...

Jag tycker att jag försöker uppskatta det mesta i livet, då jag ofta tänker på att vad som helst kan hända. Men att detta skulle hända, hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Inte Gobi - Vår bästa, vackra, starka, friska, underbara sagohäst! Det var förra torsdagen, dagen efter påsklovslägret, som vi skulle ut och rida och Hasse kom och sa att - Ni får hjälpa mig få in Gobi, hon står längst upp i hagen blockhalt och blöder från kotan. Vi sprang dit, hagen var hemsk med lera, dynga, isklumpar och stubbar och stenar. Gobi stod på tre ben och det friska frambenet skakade av trötthet och förmodligen smärtan i det andra benet. Vi ringde ut distriktarn som körde allt hon kunde från Örsundsbro så det tog ett tag. Hon insåg att detta nog var rätt illa och misstänkte ev en liten fraktur och spjälade benet med Hasses hjälp. Gobi visade tydligt vad som inte var bra, tex försökte dom sätta en sågad kloss, som en kil då hon stod med "tån" i marken men hon talade tydligt om att det inte var bra, vilket vi sedan på Ulltuna fick reda på hade varit förödande...

Hon var så snäll och förstod verkligen att alla hjälpte henne och till slut var det dags att försöka få henne ner genom hela hagen, i mörkret och in i lånad transport (vår var självklart trasig just denna gång). Vår tappra Gobi hoppade på tre ben ner, vi lös åt henne med mobiler och försökte parera mellan stenar och stubbar. Väl inne i släpet bar det av på gropiga vägar till Ulltuna. Där fick hon ta sig vidare genom en korridor till röntgen. Hon hade så fruktansvärt ont men dom ville inte ge henne smärtlindring då hon kanske skulle börja stödja på benet då. När första bilden kom upp på skärmen såg jag vad jag inte ville förstå vad det var utan hoppades att det var ett hårstrå på skärmen eller nåt.....men nej, hela skenbenet var helt av, och dessutom krakelerat där såret på kotan var. Bara benhinnorna som var intakta höll ihop benet från att slänga löst. Då fick vi svaret på klossen, hade hon lagt någon vikt på klossen hade benet gått av direkt. Ingen förstod hur hon klarat sig hela vägen till Ulltuna utan att benet gått av helt. Nu helt plötsligt vågade ingen röra henne knappt, försiktigt försiktigt satte man på en stödskena med en slags järnhov för att hålla det stabilt. Det gjorde fruktansvärt ont och Gobi vibrerade i hela kroppen och jag ville faktiskt bara att hon skulle få springa iväg på sin sista långtur över gröna ängar. En krirurg kallade in och han var väldigt intresserad av att "fixa" detta. Snart kom det fram att han aldrig gjort något liknande då dessa hästar oftast inte klarar att ta sig till klinik. Men vår kämpe Gobi kunde! Självklart ville vi prova men oddsen var under 30 procent tills han fick höra att hon haft fång med hovbenssänkning på alla fyra, då var chansen nästan obefintlig. Så vi ville då snabbt avsluta hennes lidande och hon fick nöjd äta obegränsat med kraftfoder (vilket hon ju aldrig annars fick då hon hade fång) och få en spruta och bara somna. Hasse och jag grät och personalen grät, alla beundrade styrkan hos den vackra ljusröda hästen med den långa vita manen som så tappert kämpade. Innan vi lämnade henne fick vi en stund hos henne ensamma och hon såg ut som om hon sov och vi talade om hur underbar hon var och hur mycket vi älskade henne.

Dagen därpå var allt annorlunda. Alla hästar var lugna, det var som ett lock över hela gården. Texas ropade på sin bästis hela dagen. Än idag är det jobbigt att komma till stallet på morgonen och inte mötas av Gobis ilskna sparkande i boxdörren som - Skynda, ge mig mat, jag är ju jättehungrig!!!. Ja det var en väldigt speciell häst för oss, särskilt för Hasse. Hon var en riktig Hussegris och dom gjorde mycket bus i hop. Tex fick hon hänga med Hasse förra sommaren till Arboga för att öva inför medeltidsmarknaden då Krilte var sjuk då. Det klarade hon galant och efter det blev hon liksom stora damenCool Samma resa övade dom riddarspel med Gustav och tanken var att dom skulle vara med på riddarspelet vi skall ha här den 19 maj på öppet hus! Nu blir det inte så men Gobi har nog fullt upp på alla härliga gröna ängar.

Gobi 2005 - 2013 Älskad och SaknadHjärta